Obazda - bawarska pasta serowa


Obazda (Obazta, Obaatza) to pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej.
Pastę serową sporządza się z rozgniecionego widelcem Camemberta z dodatkiem masła i cebuli. Masę przyprawia się solą, pieprzem, kminkiem i sproszkowaną papryką. Dzięki dodatkowi masła jest idealnie aksamitna, pyszna.
Obazda podawana jest jako przekąska z chlebem żytnim, preclami lub paluszkami w ogródkach piwnych lub czekadełko, podobnie jak u nas chleb ze smalczykiem.
Składniki:

100 g masła
175 białego serka np. Almette
2 szalotki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
szczypior
Wykonanie:
- pokrojony na małe kawałki Camembert, masło i serek rozgnieść widelcem na gładką masę
- szalotki obrać, pokroić w kostkę
- kminek rozetrzeć w moździerzu
- rozgnieciony ser wymieszać z cebulką i przyprawami
- podawać schłodzony w lodówce posypany czerwoną papryką i szczypiorem
SMACZNEGO !
