Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z MM)

Przepis na te...hmm...powidła (?) znalazłam już dość dawno u Edysi, ale dopiero teraz udało mi się je przygotować. Całość co prawda, nie smakuje jak wspomniana nutella, ale zapewniam, że mimo to, jest naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Dla mnie i mojego męża najlepsza z ciepłymi jeszcze grzankami. Idealna na śniadanie. Polecam jako smaczną ciekawostkę.

Nutellę tą zrobiłam w wersji oryginalnej z cukrem oraz zmodyfikowanej dla osób będących na diecie Montignaca wersji z fruktozą. Obie wersje dobre, aczkolwiek ta Montignacowa, wyszła mi troszkę rzadsza.

Jest to moja kolejna propozycja da akcji "Przetwory" oraz "Czas na śliwki". 

Zdjęcie - Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z  MM)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (5 średniej wielkości słoiczków):


- 3 kg śliwek węgierek bez pestek

- 1 kg cukru

- 2 cukry waniliowe (ja dałam domowy cukier z wanilią)

- 100 g ciemnego kakao

Wersja dla osób na diecie Montignaca (3 średniej wielkości słoiczki):

- 1,25 kg śliwek węgierek bez pestek

- 0,2 kg fruktozy

- 40 g ciemnego kakao

- wanilia albo dozwolony aromat waniliowy (ja dodałam 2 łyżki ekstraktu z wanili)

Wykonanie:


Śliwki przepuścić przez maszynkę (ja użyłam do tego blendera). Zmiksowane śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem.  Dodać cukier (lub fruktozę) i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin (masa powinna nieco zgęstnieć). Na około 10 minut przed końcem gotowania dodać cukier waniliowy (lub ekstrakt) i kakao (po dodaniu kakao masa znacznie zgęstnieje, więc przed jego wsypaniem  nie może być zbyt gęsta). Całość dokładnie wymieszać.  Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować przez około 10 minut. Wg nas, najlepiej smakuje z grzankami. Smacznego :)

Zdjęcie - Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z  MM)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z  MM)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nutella ze śliwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z  MM)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta rybna w wersji light

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

5

Zupa krem z czerwonej soczewic…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Babeczki jarzynowe quiche w we…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

14

Puszysty sernik japoński ( Jap…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Pulpety mięsne podane na sałac…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

1

Pęczak z cukinią i porem

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z nowalijek

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

7

Pasta z czerwonej soczewicy z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

6

Dietetyczna zapiekanka z broku…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

3

Ryba z warzywami w papilotach

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Fasolka szparagowa z oliwkami…

figmara figmara
figowe smaki

5

Sałatka z kapusty pekińskiej

napiecyku napiecyku
napiecyku