Nocna owsianka z jabłkiem i cynamonem


Składniki na warstwę jabłek z cynamonem:
- 150 g jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę),
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki masła,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1/4 łyżeczki cynamonu.
Warstwa płatków owsianych:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka migdałowego (lub mleka krowiego),
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/4 łyżeczki cynamonu.
Dodatkowo:
- 3 łyżki posiekanych orzechów pekan.
Jabłka pokrojone w kostkę przełożyć na patelnię, dodać miód i masło. Smażyć przez 5-7 minut na średnim ogniu, do momentu, gdy jabłka zaczną mięknąć.Dodać sok z cytryny i cynamon. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
W średniej misce wymieszać razem płatki owsiane, mleko, miód, cynamon i ekstrakt waniliowy. Przygotować słoiczki lub szklanki o pojemności około 250 ml. Do każdego z nich ułożyć najpierw warstwę owsianki, a później warstwę prażonych jabłek.
Wstawić do lodówki na całą noc. Tuż przed podaniem owsiankę posypać posiekanymi orzechami pekan.
Drukuj przepis