Niemieckie Ciasto Czekoladowe

Niemieckie Ciasto Czekoladowe

Zdjęcie - Niemieckie Ciasto Czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTo jedno z lepszych ciast , które mogłam kupić w sklepie. Jednak już dawno żadnych nie kupowałam , a , że ten smak chodził za mną od jakiegoś czasu , więc postanowiłam poszukać przepisu w kopalni informacji , zwanej internetem ;-) Z pomocą przyszła mi "czekoladowa" strona Hershey's - znalazłam tam odpowiednią recepturę i nie zwlekając zabrałam się za pieczenie. Ciasto smakowało dokładnie tak , jak oryginał - czekoladowe (choć bez dodatku czekolady) z orzechami i kokosem zatopionymi w delikatnej masie toffi. Pycha ! :-)

Zdjęcie - Niemieckie Ciasto Czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Niemieckie Ciasto Czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 1/4 szkl. kakao
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 i 1/4 szkl. cukru (dałam troszkę mniej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szkl. maślanki lub kwaśnego mleka

Kakao wymieszać z wodą , odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem , solą i wanilią na puszystą masę , dodawać po jednym jajku (dobrze ubić po dodaniu każdego jajka). Mąkę wymieszać z sodą , dodawać do utartej masy na przemian z rozpuszczonym kakao (może być ciepłe - łatwiej połączy się z masą) oraz maślanką ogrzaną do temp. pokojowej. Ubijać tak długo , aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem). Piec 25 - 30 minut w temp. ok. 180 st.C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na jakieś 5 minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)).

Masa:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 3 żółtka
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/3 szkl. wiórków kokosowych
- 1 szkl. siekanych orzechów 'pecan'

Dodatkowo:
- połówki 'pecanów' do dekoracji

W garnuszku wymieszać skondensowane mleko , roztrzepane żółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu , ciągle mieszając , aż masa zgęstnieje (od momentu zagotowania trwa to tylko chwilę). Zdjąć z ognia , dodać wanilię , wiórki kokosowe i posiekane orzechy , wymieszać. Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane 3 warstwy (łącznie z wierzchem ciasta). Całość udekorować orzechami.

Zdjęcie - Niemieckie Ciasto Czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów