Niby gołąbki

Niby  gołąbki

Niby gołąbki... tak się w moim rodzinnym domu mówiło na kotleciki z mięsa mielonego, poszatkowanej kapusty i ryżu lub kaszy manny (albo jednego i drugiego). Są pyszne, niesamowicie proste w wykonaniu, szybkie i... naprawdę smakują niczym tradycyjne gołąbki.

Zdjęcie - Niby  gołąbki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niby gołąbki

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1 duża kapusta pekińska lub dwie małe
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku (dużo!)
  • 2 szczypty cukru
  • olej do smażenia gołąbków
  • 2 łyżki masła lub dobrej oliwy z oliwek*
  • średni słoik przecieru pomidorowego lub mały kartonik
  • płaska łyżka (mniej lub więcej) koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża lub 2 małe cebule

 

Kapustę siekamy drobno, solimy i wygniatamy dłonią. Odstawiamy na ok. 20 minut, następnie mocno odciskamy. Wrzucamy do dużej miski. Do kapusty dodajemy mięso, jajka i kaszę. Wyrabiamy i porządnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym  pieprzem i słodką papryką. Formujemy owalne kotleciki wielkości tradycyjnego gołąbka i każdy obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone gołąbki układamy w szerokim rondlu lub dużym garnku. Podlewamy gorącym bulionem lub osoloną wodą. dodajemy również cebulę** zeszkloną z czosnkiem na 2 łyżkach masła lub oliwy, doprawioną szczyptą soli i szczyptą cukru). Dusimy 25 -30 minut, następnie  dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy słodką papryką szczyptą cukru i koncentratem pomidorowym, a jeśli trzeba solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z niewielką ilością mąki i dodajemy do sosu, dokładnie mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka minut na średnim ogniu.

Smacznego!

 

*może być smakowa, polecam czosnkową i z chili

**drobno posiekane

Kategorie przepisów