Nasi goreng

Bardzo szybkie danie, dla miłośników ostrych przypraw.


Składniki (na 3 osoby):
250 g ryżu basmati
2 piersi z kurczaka
100 g krewetek
3 kolorowe papryki
ostra papryczka - ilość w zależności od upodobań
duża cebula
4 duże ząbki czosnku
olej
2 marchewki
sos sojowy
kolendra
sos chili
Kroimy warzywa w kostkę lub słupki, kurczaka w cienkie paseczki. W woku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dorzucamy paprykę i piersi i przyprawiamy. Smażymy 2-3 minuty. U mnie z kurczaka wyciekło bardzo dużo soku, więc odsunęłam wszystko na brzeg woka i pozwoliłam aby nadmiar sosu odparował. Kiedy płynu jest już niedużo, dodajemy krewetki i przesmażamy je z pozostałymi składnikami ok. 3 minut. Dodajemy ugotowany ryż i podgrzewamy kilkadziesiąt sekund aż ryż się zagrzeje i dobrze wymiesza z pozostałymi składnikami.
Z powodu kiepskiego zaopatrzenia pobliskiego marketu, w moim daniu brakowało takich dodatków jak sambal oelek czy sosu ostrygowego. Pomimo tego, efekt był bardzo zadowalający.
Smacznego!


Składniki (na 3 osoby):
250 g ryżu basmati
2 piersi z kurczaka
100 g krewetek
3 kolorowe papryki
ostra papryczka - ilość w zależności od upodobań
duża cebula
4 duże ząbki czosnku
olej
2 marchewki
sos sojowy
kolendra
sos chili
Kroimy warzywa w kostkę lub słupki, kurczaka w cienkie paseczki. W woku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dorzucamy paprykę i piersi i przyprawiamy. Smażymy 2-3 minuty. U mnie z kurczaka wyciekło bardzo dużo soku, więc odsunęłam wszystko na brzeg woka i pozwoliłam aby nadmiar sosu odparował. Kiedy płynu jest już niedużo, dodajemy krewetki i przesmażamy je z pozostałymi składnikami ok. 3 minut. Dodajemy ugotowany ryż i podgrzewamy kilkadziesiąt sekund aż ryż się zagrzeje i dobrze wymiesza z pozostałymi składnikami.
Z powodu kiepskiego zaopatrzenia pobliskiego marketu, w moim daniu brakowało takich dodatków jak sambal oelek czy sosu ostrygowego. Pomimo tego, efekt był bardzo zadowalający.
Smacznego!