Napoleonki


Napoleonki (8 sztuk)*:
- 500 ml mleka
- nasiona wydrążone z ½ laski wanilii
- 50 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko, rozmącone
W garnku umieszczam mleko i nasiona z wanilii, doprowadzam do wrzenia.Jajka, żółtka, cukier i mąkę miksuję w dużej misce. Następnie dodaję wrzące mleko, wlewając je cienkim strumieniem, stale miksuję. Całość przelewam z powrotem do garnka, podgrzewam małym płomieniu ciagle mieszając do czasu, aż masa zgęstnieje i się zagotuje.Gotowy krem przekładam do miski, którą przykrywam szczelnie folia spożywczą, odstawiam do wystygnięcia.Ciasto wałkuję na grubość ok 3 mm, wykrawam z niego, przy pomocy szklanki, 16 okręgów. Wycięte partie ciasta przekładam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję je po wierzchu rozmąconym jajkiem. Piekę w 180 st. ok 20 min, aż staną się rumiane, upieczone studzę na kratce kuchennej.Ostudzone okręgi z ciasta przekładam kremem, tworząc 8 ciastek. Gotowe napoleonki wstawiam do lodówki na kilka h, najlepiej na całą noc. Podaje obficie posypane przesianym cukrem pudrem.
Smacznego
*Przepis na krem pochodzi z książki Ginette Mathiot 'The art of french baking'.