Napoleonka na herbatnikach

Napoleonka na herbatnikach

Są takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a wcale nie mamy ochoty przesiadywać przy piekarniku ( tak tak, ja też czasami mam takie dni! ).

„Wybawieniem” są wtedy błyskawiczne ciasta albo desery, których pełno jest na blogu.

Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach.

Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie!

Są rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki.

Ja lubię klasyczne z cukrem pudrem – Wy śmialo możecie pokusić się np. o lukier albo porcję mlecznej czekolady.

Smacznego!

Zdjęcie - NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 25×35 )

* herbatniki – ok. 300 g

* mąka ziemniaczana – 100 g

* mąka pszenna – 100 g

* mleko – 1200 ml

* cukier drobny – 1 szkl

* masło min. 82% -50 g

* wanilia ( ekstrakt lub ziarna ) – 1 łyżeczka

* jajko – 2 szt

* żółtko – 2 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1 litr mleka gotujemy z cukrem, masłem oraz wanilią.

Do pozostałego dodajmy przesiane mąki, żółtka oraz jajka – miksujemy na gładko.

Do wrzącego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszając gotujemy gładki, kremowy budyń.

Blachę na spodzie wykładamy połową herbatników, zalewamy masą, wyrównujemy, przykrywamy pozostałymi ciastkami.

Zdjęcie - NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podpis(wymagane) E-mail(wymagane) Witryna internetowa Wiadomość

 

Kategorie przepisów