Napoleonka na herbatnikach
Są takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a wcale nie mamy ochoty przesiadywać przy piekarniku ( tak tak, ja też czasami mam takie dni! ).
„Wybawieniem” są wtedy błyskawiczne ciasta albo desery, których pełno jest na blogu.
Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach.
Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie!
Są rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Ja lubię klasyczne z cukrem pudrem – Wy śmialo możecie pokusić się np. o lukier albo porcję mlecznej czekolady.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
( 25×35 )
* herbatniki – ok. 300 g
* mąka ziemniaczana – 100 g
* mąka pszenna – 100 g
* mleko – 1200 ml
* cukier drobny – 1 szkl
* masło min. 82% -50 g
* wanilia ( ekstrakt lub ziarna ) – 1 łyżeczka
* jajko – 2 szt
* żółtko – 2 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1 litr mleka gotujemy z cukrem, masłem oraz wanilią.
Do pozostałego dodajmy przesiane mąki, żółtka oraz jajka – miksujemy na gładko.
Do wrzącego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszając gotujemy gładki, kremowy budyń.
Blachę na spodzie wykładamy połową herbatników, zalewamy masą, wyrównujemy, przykrywamy pozostałymi ciastkami. Podpis(wymagane) E-mail(wymagane) Witryna internetowa Wiadomość