Napar z pomarańczy, imbiru i goździków

Napar z pomarańczy, imbiru i goździków
Zdjęcie - Napar z pomarańczy, imbiru i goździków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rano usiadłam do postu pisząc, że mamy piękny "złoty polski" styczeń tego roku. Wróciłam do tekstu wieczorem, aby dokończyć pisać przepis, a tu niespodzianka - w Gdyni jest biało! Pogoda płata nam figle, jak zawsze. Nie pisałabym o złotym styczniu wcale ironicznie, wystarczyło pojechać za miasto, aby się o tym przekonać.

Wybraliśmy się kilka dni temu na małą wycieczkę. Początkowo planowaliśmy poszukiwać pierników w Toruniu, ale ostatecznie pojechaliśmy na Wyspę Sobieszewską. Kontakt z naturą uspokaja, a wiatr oczyszcza brudne myśli, dzięki temu łatwiej optymistycznie zaplanować nowy rok.

W trakcie lub po spacerze koniecznie trzeba ogrzać się ciepłym napojem. Niezależnie od kolorów zimowego pejzażu. Ostatnio gustuję w ziołowych i cytrusowych naparach, szczególnie pomarańczowych. Poniżej prosty przepis. Reszta opowieści w obrazkach.


Zdjęcie - Napar z pomarańczy, imbiru i goździków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napar z pomarańczy, imbiru i goździków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Napar z pomarańczy, imbiru i goździków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Napar z pomarańczy, imbiru i goździków / 2 kubki
  • pomarańcza
  • 2 plastry imbiru
  • 2 goździki
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy/syropu z pędów sosny
  • woda
  • laska cynamonu (opcjonalnie)
  1. Pół pomarańczy kroimy na plasterki, a każdy plaster na 4 części. Wrzucamy je do szklanek, dodajemy po goździku, plastrze imbiru i lasce cynamonu (opcjonalnie).
  2. Z drugiej części pomarańczy wyciskamy sok, rozlewamy do szklanek i dodajemy po łyżce miodu.
  3. Składniki zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Ps. Pomarańczę najlepiej wybrać ekologiczną lub sparzyć skórkę wcześniej wrzątkiem.
Tosia

Kategorie przepisów