Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Owoce aronii nie cieszą się zbyt dużą popularności ze względu na cierpki i kwaśny smak. Jednak aronię można w prosty sposób "odczarować". Żeby pozbyć się cierpkości owoce można przemrozić w zamrażarce przez 2 dni, można też dodać liście wiśni i dosłodzić nalewkę miodem. Podobnie postępujemy z sokiem z aronii.
Aronia zawiera dużo witaminy C, a nalewka jest znakomitym środkiem wzmacniającym serce.
Nalewka z aronii i liści wiśni jest pyszna i zdrowa, powinna leżakować 4 miesiące, ale już po dwóch też będzie ciekawa w smaku :)
Składniki:

Przygotowanie:
Aronia zawiera dużo witaminy C, a nalewka jest znakomitym środkiem wzmacniającym serce.
Nalewka z aronii i liści wiśni jest pyszna i zdrowa, powinna leżakować 4 miesiące, ale już po dwóch też będzie ciekawa w smaku :)

Składniki:
- 1 kg przebranych owoców aronii,
- 1 l spirytusu 95%,
- 500 ml wody,
- 400 g cukru,
- 200 g liści wiśni (ok. 300 szt.),
- 1/2 szklanki miodu,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 cytryny,
- 4 goździki.

Przygotowanie:
- Owoce aronii i liście wiśni umyć i odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać wodę, połowę cukru, skórkę cienko obraną z cytryn (bez albedo), doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, odstawić na noc.
- Pozostałą wodą i cukier zagotować, przestudzić, dodać miód i sok z cytryn, wymieszać żeby się rozpuścił.
- Aronię odcedzić na sicie, do soku dodać syrop cukrowy, goździki, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, szczelnie zakręcić.
- Odstawić w zacienione miejsce na min. 4 miesiące.