Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

Zupa marchewkowa z imbirem

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Idealny początek dnia - kawa t…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Kompot śliwkowo-korzenny

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Zupa z soczewicą i szpinakiem

Dzi Dzi
karmelowy

3

Herbatka imbirowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Gorąca czekolada

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Tata z malinami i jeżynami

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Tort majo-brownie z malinami

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Czekoladowa tarta z malinami i…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ryż z malinami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tarta z karmelem malinowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Deser z kaszą jaglaną

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki