Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

Ocet śliwkowo - jabłkowy ...z…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Zdrowy dżem jeżynowy bez cukru

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na zimno w kolorach lat…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Dżem z mirabelek

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Kruche ciasto z owocami i bud…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Polędwiczki wieprzowe w pistac…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Warzywna lasagne z sosem z pie…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sernik na zimno w kolorach lat…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sałatka ogórkowa Jakuba Kuroni…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

3

Kruche ciasto z owocami i bud…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dekadenckie ciasto czekoladowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Proste ciasto z nerkowcami w c…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy