Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

Cosmopolitan z Seks w Wielkim…

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia

1

Grzany miód z anyżem, goździka…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Likier kokosowy

Laura Laura
Cafe Babilon

Drink z whisky i maracują

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Ajerkoniak cytrynowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Nalewka cytrynowa z kardamonem…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Biszkoptowy torcik rabarbarow…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowy placek z kruszonką

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Babeczki z budyniem waniliowy…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Szarlotka z bezą

Kaś Kaś
Bake&Taste

Jaglana babka z migdałami i po…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Drożdżowe bułeczki z masłem or…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie