Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

Malinowe bułeczki drożdżowe

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Deser z Broadway'u

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Tarta z musem malinowym

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Krucha tarta z jeżynami, malin…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Malinowa galaretka z prosecco

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Maliny pod razowo-migdałową kr…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Strudel z jabłkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Sałatka z cukinii, papryki i c…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Klasyczny apple pie

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

4

Żeberka z piekarnika w ameryka…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Kruche ciasto ze śliwkami i ma…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Puszyste bułeczki śniadaniowe…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek