Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

Sorbet truskawkowy

food² food²
Food Square

Tarta z sernikiem na zimno i t…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Truskawki z czekoladą

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Chleb na zakwasie z żurawiną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe na jogurcie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Grillowany oscypek z sosem tru…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Zupa z selera naciowego i bata…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dahl, czyli indyjski gulasz z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

2

Kokosowa zupa z curry, kurczak…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Grzany miód z anyżem, goździka…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

3

Soczewica w sosie pomidorowo-k…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zupa krem z batatów z tahini

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku