Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

Waniliowe ciasto z rabarbarem…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

3

Tarta z malinami i białą czeko…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Otrębowe muffiny z bananami, m…

montka montka
cukierenka

3

Sernik na zimno na jogurtach g…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Smoothie z malinami i mango

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Czekoladowy mus z malinami

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Przepisy z tych kategorii

4

Ciasto na mleku słodzonym zagę…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Szybki deser malinowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Koktajl truskawkowo-malinowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Panna cotta dla opornych

Dorota Dorota
SuperStyler

Malinowe pancakes

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

10

Biszkopt z pianką i mrożonymi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo