Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

Imbirowa latte

A_SE A_SE
Shabbyeat

Kawa po irlandzku

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Gulasz wieprzowy z soczewicą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Fasolka po bretońsku

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zupa z selera naciowego i bata…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dahl, czyli indyjski gulasz z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Malinowe bułeczki drożdżowe

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Deser z Broadway'u

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Tarta z musem malinowym

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Krucha tarta z jeżynami, malin…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Malinowa galaretka z prosecco

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Maliny pod razowo-migdałową kr…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni