Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

1

Jeżynówka - nalewka z jeżyn

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Nalewka z żurawiny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Ekstrakt miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Śliwowica wyborna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Wpis urodzinowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Arbuz w szampanie

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Przepisy z tych kategorii

1

Curryburgery z jabłkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Polędwiczka wieprzowa z farsze…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bajecznie proste ciasto z figa…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Małe szarlotki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Ciasto z jabłkami i sosem toff…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Tarta ze śliwkami i mascarpone…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże