Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

1

Grzany miód z anyżem, goździka…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Likier kokosowy

Laura Laura
Cafe Babilon

Drink z whisky i maracują

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Ajerkoniak cytrynowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Nalewka cytrynowa z kardamonem…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Likier kawowo - czekoladowy

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

2

Krem krówkowy

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Domowy budyń waniliowy z sałat…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Creme brulee

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Torcik niedzielny

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Culurgiones czyli sardyńskie r…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Creme brulee w nowej odsłonie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze