Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

Zdjęcie - Nalewka malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

Przepisy z tych kategorii

Galantyna z kurczaka pieczona…

Dorota Dorota
SuperStyler

Tort borówkowo - truskawkowy

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

2

Biała kiełbasa z cydrem i jabł…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

4

Smoothie bananowe z awokado i…

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Koktajl z truskawek i banana

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

2

Kakaowy tort z advocatem – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

2

Mazurek marcepanowy z bakaliam…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Koktajl brzoskwiniowy

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

5

Keks świąteczny

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Mazurek pełen ziaren

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

5

Mazurek orzechowy

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Pascha migdałowa - zupełnie wy…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze