Naleśnikowe sakiewki z farszem z porów

Naleśnikowe sakiewki z farszem z porów
Elegancki, niebanalny obiad, cieszący zarówno oczy jak i podniebienie. Pikantny smak pora łamie delikatny sos beszamelowy. A wszystko w zgrabnym pakieciku...
Oryginalny przepis znalazłam w jednym ze starszych numerów magazynu PANI. Jego autorką jest restauratorka Katarzyna Likus. Ja swój przepis trochę zmodyfikowałam (poniżej podając go w mojej wersji), dodając trochę więcej cukinii kosztem pora i więcej sosu beszamelowego.

Zdjęcie - Naleśnikowe sakiewki z farszem z porów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

NALEŚNIKOWE SAKIEWKI Z FARSZEM Z PORÓW
8 naleśników (przepis m.in. tutaj),
400g młodych porów,
250g cukinii,
2 łyżki masła,
125g sera ricotta,
sos beszamelowy:
¾ szklanki mleka,
10g masła,
10g mąki,
tarty parmezan do smaku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
do dekoracji:
pomidorki koktajlowe i świeży tymianek

Pory i cukinię pokroić w cienkie paseczki. Lekko podsmażyć na maśle.
W garnuszku stopić masło, wsypać mąkę i połączyć oba składniki. Powoli wlać mleko i mieszać intensywnie, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażone warzywa połączyć z beszamelem i ricottą.
Naleśniki napełnić farszem z porów, formując „sakiewki”. Każdą przewiązać szczypiorkiem lub wstążką z pora. Udekorować cząsteczkami pomidorków koktajlowych i gałązkami tymianku.

Zdjęcie - Naleśnikowe sakiewki z farszem z porów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów