Naleśniki ziołowe
            ... z przepisu Michela Rouxa („Ciasta pikantne i słodkie”). Bardzo smaczne, idealne na lekki obiad lub kolację. Pasują do nich różne wytrawne farsze: naleśniki uwiecznione na zdjęciu nadziałam kaszą gryczaną z białym i żółtym serem oraz farszem ziemniaczano-cukiniowym. Palce lizać! 
 
 
 
 Składniki (na 6 dużych naleśników):
 
 • 60 g mąki
 • 150 ml mleka
 • 2 jajka
 • sól i pieprz
 • 15 g drobno posiekanych świeżych ziół (dałam pietruszkę, miętę, rozmaryn, szczypiorek)
 • 30 g sklarowanego masła
 
 Mąkę wsypać do miski. Dodać 1/3 mleka, jajka, szczyptę soli i pieprz. Całość lekko ubić trzepaczką na rzadkie ciasto, a następnie dolać resztę mleka, wymieszać. Ciasto przecedzić przez sito.Przykryć folią i odstawić na co najmniej 30 minut. Dodać posiekane zioła tuż przed smażeniem. Dużą patelnię posmarować cienką warstwą masła. Wymieszać ciasto i wylewać porcjami na rozgrzaną patelnię. Usmażyć 6 cienkich naleśników i ułożyć je na talerzu w stos, przekładając każdy papierem pergaminowym, aby zapobiec ich sklejeniu.