Naleśniki z jabłkami


Naleśniki można podawać na różne sposoby. Można do nich dodać ulubione owoce, posypać orzechami lub podać z bitą śmietaną. Zachęcam do spróbowania tego przepisu i cieszenia się z domowych naleśników z jabłkami.
Naleśniki z jabłkami
Naleśniki z jabłkami to popularne danie, składające się z cienkiego placka z ciasta naleśnikowego wypełnionego jabłkami, zwykle podsmażonymi na patelni z cukrem i cynamonem. Danie to cieszy się dużą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych ze względu na swoje wyjątkowo smaczne połączenie słodyczy i lekkości ciasta z kwaskowatymi jabłkami i aromatyczną posypką z cukru i cynamonu.
Aby przygotować naleśniki z jabłkami potrzebne będą:
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- masło do smarowania patelni
Nadzienie z jabłek do naleśników :
- 800 g jabłek
- 2 łyżki cukru białego + dodatkowa ilość do posypania gotowych naleśników
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu + dodatkowa ilość do posypania gotowych naleśników
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie naleśników z jabłkami krok po kroku:
Krok 1.
- Przygotować ciasto naleśnikowe: wymieszać w misce mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną, sól i cukier, aż powstanie jednolita masa bez grudek - odstawić na około 15 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie do naleśników. Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cukier i cynamon i smażyć na nim jabłka, aż zmiękną i zaczną lekko się karmelizować, w między czasie skropić sokiem z cytryny.
- Rozgrzać patelnię na naleśniki, roztopić masło, a następnie wylać na patelnię cienką warstwę ciasta - smażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor.
- Nałożyć porcję nadzienia jabłkowego na naleśnik, złożyć w chusteczkę, chwilę podgrzać i odłożyć na talerz. Powtórzyć proces smażenia i dodawania farszu na każdym z nich, aż skończą się składniki.
- Na koniec posypać naleśniki cukrem i cynamonem.
Naleśniki z jabłkami to proste i szybkie do przygotowania danie, które można podać na ciepło i na zimno. Można je urozmaicić dodatkami, takimi jak jogurt naturalny, kwaśna śmietana, miód lub dżem owocowy.
Oto kilka innych przepisów na naleśniki, które mogą Ci się spodobać:
- Łatwe do zrobienia naleśniki.
- NALEŚNIKI Z SEREM
- NALEŚNIKI Z FARSZEM RUSKIM - zobacz jak łatwo przygotować pyszne naleśniki ruskie
- Naleśniki śmietanowe
- NALEŚNIKI ŚMIETANOWE - przepis na idealne ciasto
- PANKEJKI: przepis na amerykańskie naleśniki
- Sos jagodowy - doskonały do klusek na parze, naleśników, makaronu i lodów
Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!

Smacznego :)