Naleśniki razowe z musem jabłkowo – gruszkowym

Naleśniki razowe z musem jabłkowo – gruszkowym
Kiedy nie mam nastroju i pomysłu na obiad, zwykle robię naleśniki.  Ostatnio polubiłam naleśniki z mąki razowej, pasują do nich farsze słodkie i wytrawne. Taki obiad naleśnikowy robi się szybko i jest bardzo pożywny. Dzisiaj naleśniki z farszem jabłkowo – gruszkowym, tym samym mocno spóźniona dołączam do akcji Blogerzy przerabiają jabłka :-)

Zdjęcie - Naleśniki razowe z musem jabłkowo – gruszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na naleśniki ok. 8 szt.
  • 1, 5 szkl mąki pszennej razowej
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody mineralnej
  • 2 łyżki oliwy
  •  kardamon lub cynamon na koniec łyżeczki
  • sól na koniec łyżeczki
Składniki na farsz
  • 2 małe jabłka
  • 1 gruszka
  • 4 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszam i odstawiam. Jabłko i gruszkę ścieram na tarce. Drugie jabłko kroję w  małą kostkę. Na patelnię daję masło, owoce, sok z cytryny i cynamon. Całość mieszam i prażę ok. 5 min, w razie potrzeby dolewam trochę wody. W 1/2 szkl. zimnej wody rozprowadzam budyń w proszku. Budyń dodaję do prażonych jabłek i całość chwilę gotuję na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, farsz odstawiam. Jeżeli jabłka są kwaskowate, ciepły farsz można dosłodzić. Naleśniki smażę na złoty kolor, na niewielkiej ilości tłuszczu ( patelnię smaruję pędzelkiem nasączonym w oleju roślinnym ). Jeszcze ciepłe naleśniki smaruję farszem i zwijam w rulonik. Podaję z cukrem pudrem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Naleśniki razowe z musem jabłkowo – gruszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naleśniki razowe z musem jabłkowo – gruszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów