Naleśniki orkiszowe z kapustą i pieczarkami

Naleśniki orkiszowe z kapustą i pieczarkami
Na wytrawne naleśniki zwykle wybieram mąkę orkiszową lub jaglaną. Farsz wybrałam w klimacie staropolskim. Potrawa dość czasochłonna, dlatego naleśniki zwykle smażę dzień wcześniej, a na następny dzień przygotowuję farsz. Naleśniki można, a nawet trzeba zapiec w piekarniku. Jeszcze lepiej smakują krótko przesmażone na patelni, na klarowanym maśle. Kupując kapustę kiszoną zwracajmy uwagę, czy kapusta jest kiszona w tradycyjny sposób, czy sztucznie zakwaszana octem lub cytryną. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe z kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na naleśniki 4 porcje ( 11 sztuk )
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szkl. wody mineralnej nie gazowanej lub lekko mineralizowanej
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki daję do wysokiej miseczki i dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Ciasto odstawiam na 10 minut. Naleśniki smażę na większym ogniu do zrumienienia. Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta, patelnię smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju roślinnym. Składniki na farsz
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 450 g pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • masło klarowane
Kapustę daję do garnka, zalewam zimną wodą i od zagotowania, gotuję 5 minut. Przekładam na durszlak, dokładnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia. Cebulkę smażę na maśle klarowanym, około 1 min, dodaję czosnek, pieczarki i bazylię, Całość duszę do czasu, kiedy pieczarki odparują wodę. Z kapusty partiami, dokładnie wyciskam nadmiar wody i drobno kroję. Kapustę dodaję do pieczarek, farsz dokładnie mieszam i odprawiam do smaku. Na każdy naleśnik daję porcję farszu i zwijam rulonik. Naleśniki można również złożyć dwa razy na pół. Gotowe krótko smażymy na klarownym maśle, lub zapiekamy. Smacznego :-) Ja swoje naleśniki zapiekłam w piekarniku z dodatkiem sosu z 3 łyżek jogurtu, 1 jajka, szczypty gałki muszkatołowej, pieprzu i soli.

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe z kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe z kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów