Naleśniki orkiszowe

Naleśniki orkiszowe
Udało mi się kupić mąkę orkiszową typ 700… zrobię naleśniki orkiszowe. Dlaczego typ 700 ? Im niższy typ mąki, tym mąka jest bielsza i lepiej nadaje się do delikatnych wypieków. Mąka orkiszowa typ 700 jest bielsza od mąki orkiszowej typ 2000, ale coś za coś. Ciemna barwa mąki bierze się z większej ilości otrąb, więc ciemne mąki zawierają więcej błonnika i substancji mineralnych. Ja cenię każdą mąkę orkiszową, dlatego cieszą mnie naleśniki nawet z mąki orkiszowej typu 700. Są bardzo sprężyste, nie rozrywają się, a zarazem świetnie smakują, spróbujcie sami……:)

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok.13 sztuk
  • 2 szkl. mąki orkiszowej typ 700
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jaka + żółtko
  • 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju
  • 1/2 szkl. wody
Wszystkie składniki daję do miski i dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Na patelnię z nieprzywierającym dnem daję odrobinę oleju, tłuszcz rozgrzewam i nakładam pierwszą porcję ciasta. Ciasto rozlewam na połowę patelni i manewrując patelnią zlewam ciasto na drugą połowę ( smażąc w ten sposób, naleśniki będą cieńsze i delikatniejsze ). Nie wiem jak Wam, ale mi pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi :-( Przy smażeniu następnych naleśników nie dodaję tłuszczu. Jeżeli naleśniki zaczynają przywierać, można ponownie posmarować patelnię olejem. Naleśniki smakują z przesmażonymi jabłkami, serem ze śmietaną i cukrem, z powidłami. Smacznego :-)

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów