Naleśniki nadziewane soczewicą

Naleśniki nadziewane  soczewicą

Dzisiaj chciałam Wam zaproponować szybki przepis na farsz do naleśników.
Ostatnio zaniedbałam bloga, rzadko piszę, a to wszystko dlatego że przygotowuję się do wiosny w ogródku, więc swój wolny czas poświęcam na czytanie o permakulturze, uprawie współrzędnej itd, mało poświęcając czasu na jedzenie. Postaram się częściej pisać :-)

 

Składniki na farsz:Zdjęcie - Naleśniki nadziewane  soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- soczewica czerwona (ilość zależy od ilości naleśników),
- por (może być tylko zielona część),
- mielone siemię lniane,
- sos sojowy,
- pieprz,
- 1 - 2 łyżki natki pietruszki.

- naleśniki (u mnie ok 70% mąka pełnoziarnista, 20% biała, mielone płatki owsiane i siemię lniane).

Wykonanie:

Soczewicę chwilę namoczyć, porządnie wypłukać. Por drobno pokroić, posolić odstawić na chwilę, wydusić delikatnie. Zalać soczewicę niedużą ilością wody, dodać do niej pokrojony por. Gotować do miękkości soczewicy, kontrolując cały czas ilość wody (tak by się nie przypaliło). Z wodą chodzi o to żeby soczewica była jak najbardziej gęsta. Na koniec do jeszcze gotującej się soczewicy z porem dodajemy 2- 3 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego, mieszamy, chwilę razem gotując, tak żeby soczewica jeszcze zgęstniała. Przyprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną natkę.

Smarujemy naleśniki farszem i delektujemy się pysznym smakiem :-)

Zdjęcie - Naleśniki nadziewane  soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!!!

Kategorie przepisów