Nalesniki jabłkowe w sosie toffi

Proste, szybkie i zawsze smaczne naleśniki z jabłkami w sosie toffi, czy może się ktoś oprzeć tej potrawie? Ulubione, wcale nie wyszukane, pożywne sniadanie, a do tego szklanka ciepłego mleka.
Składniki na ciasto ok. 10 szt.:
- 1 szk. mąki pszennej
- 3/4 szk. mleka
- 3/4 szk. wody
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 2 jabłka /golden lub szara reneta/
Składniki na sos toffi:
- 40 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka smietany
- 1 jabłko
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zmiksować, dodać starte jabłka lub drobno pokrojone i wymieszać.
- Odstawić na 15 minut.
- Olej rozgrzać na patelni i smażyć okrągłe placuszki z obu stron do zarumienienia.
- Masło roztopić z cukrem, dodać cynamon, smietanę i pokrojone w cienkie ćwiartki jabłka.
- Gotować przez ok. 3 minuty do zgęstnienia.
- Podawać z sosem i jabłkami.
Smacznego ?