Naleśniki gryczane z wędzonym pstrągiem

Naleśniki gryczane z wędzonym pstrągiem



Zdjęcie - Naleśniki gryczane z wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Jak się nie ma pomysłu na obiad to naleśniki zawsze są dobrym kołem ratunkowym. U nas w domu wszyscy je uwielbiają, zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Ja osobiście zdecydowanie wolę te wytrawne, a męska część rodziny słodkie. Teraz dodatkowo dla mnie muszą być w wersji bezglutenowej. Jeśli chodzi mąki bezglutenowe to do wytrawnych naleśników najlepiej pasuje mi gryczana i właśnie takiej użyłam. Chociaż ostatnio widziałam naleśniki z mąki z ciecierzycy i muszę się przyznać, że bardzo mnie zaintrygowały. Będą następne w kolejce do wypróbowania. Tym bardziej, że mąka gryczana jakoś ostatnio zniknęła z mojego sklepu. Trzeba chyba będzie pomyśleć o młynku do zbóż i samemu ją robić.
A jakich dodatków użyłam? Bardzo prostych. Mieszanki sałat, wędzonego pstrąga, korniszonów z własnej spiżarni i moich ulubionych sosów: majonezowego i ketchupu. Było przepysznie. Mogłabym je jeść codziennie.”
Zdjęcie - Naleśniki gryczane z wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Naleśniki gryczane z wędzonym pstrągiem (przepis własny)
Składniki na 4 sztuki:
Ciasto: 170g mąki gryczanej
130ml mleka
250ml wody gazowanej
3 łyżki oleju Kujawski 3ziarna
szczypta soli szczypta pieprzu
Dodatki:
200g wędzonego pstrąga
100g mieszanki sałat z rukolą
4 małe ogórki korniszony
4 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki ostrego sosu ketchup

Zmiksować wszystkie składniki na ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarować patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju i wylewać porcję ciasta. Smażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor. Usmażone naleśniki smarować cienko majonezem. Układać na nich sałatę, korniszony pokrojone w paseczki i kawałki wędzonego pstrąga. Polać sosem ketchup. Złożyć na pół.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów