Najlepszy wegański mazurek wielkanocny

Muszę się do czegoś przyznać. Jeszcze jakiś czas temu na hasło “wegańskie ciasto” uciekałam na druga stronę ulicy, bo wydawało mi się, że tego typu desery są tylko zamiennikiem i średnio udaną próbą naśladowania klasycznego pierwowzoru. W jakim byłam błędzie! Oto doskonały przykład na to, że wegańskie wypieki są wspaniałe i i naprawdę niczego im nie brakuje :)
Pora na klasyczny wielkanocny mazurek w wersji wegańskiej. Jak to w dobrym wypieku tego typu mamy tu kruchy spód, a na nim słodki krem- to karmelowa masa na bazie śmietanki i cukru kokosowego oraz ciemna czekolada połączone na gęsty krem karmelowo- czekoladowy.
Przepis - Wydrukuj przepisDo przygotowana masy wybrałam cukier kokosowy, jednak i ten brązowy (trzcinowy) sprawdzi się to znakomicie. Cukier kokosowy wsypałam na patelnię, zalałam śmietanką kokosową i gotowałam, aż uzyskałam gęsty “sos” o karmelowym aromacie. Można też cukier wsypać na patelnię (szczególnie, jeśli używacie “zwykłego” cukru trzcinowego) i podgrzać aż się roztopi i utworzy karmel. Karmel zalewamy śmietanką i gotujemy do gęstości. Obie metody się sprawdzą.
Do tego ciemna czekolada, trochę oleju kokosowego (da masie ładny połysk) i wspaniała polewa gotowa.
Wierzch mazurka ozdabiam klasycznie wzorkami z bakalii. I klasyczne ciasto na Wielkanoc gotowe!
- Ciasto:
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier puder - 1 szklanka
- margaryna bez laktozy - 170 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- Masa karmelowo- czekoladowa:
- śmietanka kokosowa - 1 szklanka
- cukier kokosowy - 3/4 szklanki
- czekolada - ok. 80 g
- sól - szczypta
- olej kokosowy - 1 łyżka
- bakalie - ulubione, do ozdobienia wierzchu
Ciasto:
- Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól.
- Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę bez laktozy.
- Dłońmi rozetrzyj tłuszcz, krótko zagnieć, aż uzyskasz gładkie ciasto.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj na kwadrans do zamrażalnika.
- Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto, wyłóż nim foremkę do pieczenia.
- Dno pozakłuwaj widelcem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudź.
Masa karmelowo- czekoladowa:
- Na patelnię wysp cukier kokosowy.
- Podgrzewaj przez około 30 sekund, mieszając (uważaj, żeby się nie przypalił!). Ostrożnie wlej śmietankę kokosową, dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
- Na małym ogniu gotuj masę, aż zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj olej kokosowy oraz kostki czekolady, wymieszaj i ostudź.
- Masę karmelową rozsmaruj na wypieczonym spodzie ciasta.
- Wierzch ozdób ulubionymi bakaliami.