Najlepszy sernik kajmakowy


Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kajmak, także jestem wielką fanką serników więc dla mnie ten sernik jest idealny! Ma cudowną konsystencję i wbrew pozorom nie jest bardzo słodki, dzięki dodatku słonych orzeszków do spodu. Będzie idealny na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :-) Jestem pewna, że Wam zasmakuje :-) Bardzo polecam!
Składniki na spód:
- 100g. solonych ziemnych orzeszków
- 160g. herbatników (polecam Digestive)
- ok. 60g. masła
Jeśli mamy malakser/blender to wszystko zmiksować, aż orzeszki i herbatniki będą w malutkich kawałkach. Jeśli nie mamy to wystarczy posiekać orzeszki a herbatniki włożyć do torebki strunowej i uderzać wałkiem, aż powstaną okruszki. Masą wyłożyć dno tortownicy o śr. 20-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstatwić do piekarnika na 10 minut w 180 stopni Cejcjusza.
Składniki na masę serową:
- 230g. kajmaku (można samemu go zrobić lub kupić gotowy, polecam firmy Gostyń)
- 50g. masła
- 100g. cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 600g. twarogu trzykrotnie zmielonego (polecam Piątnica)
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i z ekstraktem na puszystą masę. Stopniowo dodawać kajmak i jajka cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo resztę składników i zmiksować na gładką masę. Masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45-60 minut, trzeba sprawdzać patyczkiem czy masa nie jest płynna. Uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia.
Dekorację:
- 170-250g. kajmaku (zależy czy chcemy zrobić taką dekorację jak na moim serniku czy polać polewą)
- 3 łyżki mleka (jeśli chcemy zrobić polewę)
Polewa: Kajmak podgrzać z mlekiem na małym ogniu cały czas mieszając, następnie polać sernik polewą i udekorować orzechami.
Dekoracja na na moim serniku: Kajmak włożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylko (ja użyłam tylki 1M) i wyciskać gwiazdki lub kropki z kajmaku.
