Najlepsze uszka do barszczu

Najlepsze uszka do barszczu

 


Zdjęcie - Najlepsze uszka do barszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDlaczego najlepsze? Bo w ten wigilijny wyjątkowy dzień smakują najbardziej. Zrobione z samych kapeluszy prawdziwków z dodatkiem suszonej śliwki, która dodaje im czegoś nieoczywistego. Ciasto zagniecione z najlepszej orkiszowej mąki z dodatkiem pudru z grzybów. Samo zdrowie.

 

Składniki na uszka do barszczu:

 

Ciasto na uszka:

mąka orkiszowa 1 szklanka +do podsypywania

olej 1 łyżka

woda gorąca 1/2 szklanki

proszek ze zmielonych suszonych grzybów 1 łyżeczka ( kupiłam proszkowane trufle)

sól 1/2 łyżeczki

Farsz:

prawdziwki 2 garście

biała cebula 1 szt.

śliwka suszona 1 szt.

sól i pieprz do smaku

 

Jak przygotować uszka do barszczu?

Farsz:

Grzyby umyć włożyć go garnka, wlać dodę aby zakryły grzyby i moczyć do godziny, potem gotować 20 minut. Cebulę przekroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilosci oleju na patelni. Ugotowane grzyby posiekać i dodać do cebulki, dodać pokrojoną śliwkę.

Przełożyć zawartość do malaksera, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić.

Ciasto:

Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę. Szybko zagnieść. Zagniatać ok 10 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na kilka minut.

Lepienie:

Rozwałkować ciasto, pokroić na małe kwadraty np. 4x4 cm. Na środku wykładać farsz za pomocą łyżeczki. Zlepić krawędzie tworząc trójkąt, a następnie zlepić podstawę aby powstał mały pierożek. Gotować w osolonym wrzątku 1 minutę po wypłynięciu.

Kategorie przepisów