Najlepsza botwinka - na zakwasie, z czosnkiem niedźwiedzim - wegeteriańska


Botwinkę uwielbiam, dlatego wiosną i wczesnym latem to u mnie zupa niemal obowiązkowa.
Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego zawierają dużo witamin: żelaza, wapnia i ogrom antyoksydantów. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Lekka wiosenna zupka bez wywaru mięsnego, idealna dla wegeterian.
Botwinkę zakwasiłam zakwasem z buraków, dlatego botwinka zyskała niebywały kolorek i jest bogatsza w smaku. Dodatek czosnku niedźwiedziego dodakowo podbił smak zupy.
Zatem do dzieła!
Składniki na 4 porcje:

1 marchewka
kawałek pietruszki, selera i pora + koperek
1 mała cebulka
listki czosnku niedźwiedziego
2 łyżki masła ghee
1 listek laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
3-4 młode ziemniaki
3-4 łyżki zakwsu z buraków lub 1 łyżka soku z cytryny
1 l bulionu warzywnego lub wody
1 łyżeczka mąki instant (krupczatki)
Wykonanie:
- Botwinkę dokładnie wypłukać, aby pozbyć się piasku. Małych buraczków nie obieram, tylko skrobię. Liście pociąć na 0,5-1-cm kawałki, a drobne buraczki w plasterki (większe buraki zetrzeć na dużych oczkaczh tarki jarzynowej). W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać 1łyżkę masła i posmażyć cebulę, następnie botwinkę z buraczkami, aż liście stracą objętość. następnie dorzucić starte na tarce warzywa
- Do garnka wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dołożyć obrane, pokrojone w kostke ziemniaki. Gotować do miękkosci 15-20 minut
- W międzyczasie na małej patelni rozgrzać 2-gą łyżkę masła ghee, dodać łyżeczkę mąki zrobić jasną zasmażkę, następnie połączyć przygotowaną zasmażkę z zupą. Zagotować
- Dołożyć pokrojony w paseczki czosnek niedźwiedzi i dodać zakwas buraczany. Zupy już nie gotować. Skorygować ilość soli i pieprzu
- Zupę podawać obficie posypaną koperkiem i z jajkiem ugotowanym na twardo, z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu
- Życzę smacznego!
