Najkruchsze waniliowe ciasteczka z cukrem

Najkruchsze waniliowe ciasteczka z cukrem
Zdjęcie - Najkruchsze waniliowe ciasteczka z cukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciastka mojej mamy... Ulubione - najprostsze i najbardziej kruche ciasteczka, jakie kiedykolwiek jadłam. Kojarzą mi się głównie ze świętami, bo mama piecze je zwykle na Boże Narodzenie i Wielkanoc, albo na imieniny, czy urodziny... Dlatego kojarzą mi się tak uroczyście, świątecznie.

Zdjęcie - Najkruchsze waniliowe ciasteczka z cukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami "Moje chłopaki" zawsze się o nie kłócili i urządzali jakieś dziwne wyliczanki - rozliczanki, który ile zjadł, a ile zjeść powinien, czy uczciwie podzielili je miedzy siebie, czy któryś nie dostał więcej, a któryś mniej ;) Na stole pełno przysmaków i innych ciast, a oni zawsze rozdzielali miedzy siebie te ciastka. MAGIA :) Kompletnie tego nie rozumiem, ale widocznie one mają dla nich większe znaczenie, niż dla mnie :)

Sama piekę je od czasu do czasu - nie tylko od święta. Co by nie mówić, zawsze będą to najlepsze kruche ciastka, jakie jadłam...
No i jak bym się nie starała, moje dzieci i tak powiedzą, ze babcia robi lepsze ;)
Babcine ciastka mają po prostu inny "klimat".

Zdjęcie - Najkruchsze waniliowe ciasteczka z cukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki bardzo kruchych ciastek z cukrem: ½ kg mąki pszennej (krupczatki lub typ 500)
po 100 g oleju, masła i smalcu
125 g cukru (2/3 szklanki)
2 jajka
1 łyżka gęstej śmietany
15 g (pół opakowania) proszku do pieczenia
1 łyżka esencji waniliowej (lub cukier wanilinowy)
pół łyżeczki soli

Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do smarowania,
cukier (gruby, biały lub trzcinowy) do posypania ciastek

Jak zrobić bardzo kruche, waniliowe ciastka z cukrem? Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, esencję waniliową (lub cukier wanilinowy), proszek do pieczenia i sól, zrobić zagłębienie, wlać olej, oraz dodać pokrojone zimne masło i smalec. Posiekać nożem, jak najmniej dotykając ciasto (bardzo przydatne jest takie urządzenie z kilkoma ostrzami, przeznaczone specjalnie do tego celu). Kiedy tłuszcz zostanie posiekany na malutkie kawałeczki i wymieszany z mąką, ponownie zrobić w cieście dołek, dodać jajka i śmietanę, i znów szybko posiekać, a następnie krótko zagnieść, uformować w prostokąt (żeby szybciej się schłodziło) i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, lub do zamrażarki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 3 mm. Wykrawać dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Można układać blisko, ponieważ ciasteczka rosną bardziej w górę niż na boki.
Smarować jajkiem i posypywać obficie cukrem. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku, na środkowym poziomie, aż do lekkiego zrumienienia.
Studzić na kratce. Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni (teoretycznie, bo w praktyce, ciastka znikają w ciągu jednego dnia ;))

Smacznego :)

Kategorie przepisów