Nadziewane patisony i kabaczki

Nadziewane patisony i kabaczki

Zdjęcie - Nadziewane patisony i kabaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara ! Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę.
Wystarczy porcja świeżych warzyw lub lekka sałatka i cały obiad gotowy !
Składniki:

* około 5-6 małych patisonów i 2 kabaczki ( lub mniej jeśli są większe )
* 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
* 250-300 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )
* mały koncentrat pomidorowy - 90 g
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 jajko
* 3 łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano, ale może być każdy inny )
* sól, pieprz
* świeże liście bazylii 5-6 szt.
* oliwa


Wykonanie:

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek w plasterki. Cebulę z czosnkiem usmażyć.
Do podsmażonej cebuli dodać mięso - chwilę smażyć. Nie musi się całkowicie wysmażyć, ma pozostać pół surowe.
Mięso połączyć z pęczakiem. Dodać koncentrat pomidorowy, jajko, posiekane liście bazylii i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać.

Kabaczki przekroić wzdłuż, z patisonów odciąć wierzch. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć warzywa. Wnętrze kabaczków i patisonów posmarować oliwą, oprószyć solą.
Warzywa wypełniać farszem. Posypać po wierzchu tartym serem.

Zapiekać w temperaturze 170 stopni C przez około 30-45 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości warzyw.

Podawać same lub z ulubioną sałatką.

Zdjęcie - Nadziewane patisony i kabaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nadziewane patisony i kabaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów