Nachos z czarną fasolą i chorizo

Zapiekana z serem fasola podawana z chipsami nachos to popularna w Meksyku przekąska. Często też zapieka się nachosy razem z fasolą. Chorizo jest tu dodatkowym elementem, ale bardzo fajnie wzbogaca smak. Danie niestety nie jest zbyt estetyczne w jedzeniu, zbyt zdrowe też nie - ale za to pyyyszne... ;)
NACHOS Z CZARNĄ FASOLĄ I CHORIZO
(na 2-3 porcje)
1 puszka czarnej fasoli,
½ cebuli,
100g kiełbasy chorizo,
100g sera cheddar,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 marynowana chili jalapeno (opcjonalnie),
garść sałaty,
świeża kolendra,
sól i pieprz,
½ łyżeczki kuminu,
1 łyżka oleju
+ chipsy nachos
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Wylać zawartość puszki z fasolą (wraz z zalewą). Smażyć na dużym ogniu, rozgniatając część ziaren widelcem, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Osobno zrumienić pokrojone w kostkę chorizo. Przełożyć fasolę do naczynia do zapiekania, posypać chorizo i startym serem. Zapiec kilka minut w piekarniku, aby ser się stopił. Zapieczoną fasolę polać kwaśną śmietaną, posypać pokrojoną chili jalapeno i poszatkowaną sałatą oraz kolendrą.
Podawać z chipsami nachos.