Naan Berenji – perskie ryżowe ciasteczka

Naan Berenji – perskie ryżowe ciasteczka

Pieczenie ciasteczek ma w sobie coś magicznego, coś takiego, że dom robi się jeszcze bardziej przytulny niż zwykle, a na twarzach domowników rodzi się uśmiech. Tak właśnie pieczenie ciasteczek oddziałuje na nasz dom i na nas. Zawsze mam obok swoich pomocników i chociaż kuchnia wygląda później jak małe pole walki, zabawa jest przednia. Co z tego, że sama zrobiłabym to szybciej, a ciasteczka miałyby bardziej idealne kształty, jeśli w smaku nie byłyby takie magiczne. Lepienie ciastek z dziećmi sprawia, że smakują jeszcze lepiej. To właśnie ta magia, ten tajemniczy składnik, bez którego byłyby to tylko zwykłe ciasteczka.

Naan berenji to perskie ciasteczka z mąki ryżowej. Pięknie pachną świeżo mielonym kardamonem i wodą różaną. Są tak kruche, że niemal rozsypują się w pył w zetknięciu z ustami. Dość słodkie, ale zdecydowanie wyjątkowe, o nieco egzotycznym smaku i uzależniające. Wymagają trochę czasu, ale z pewnością są warte tego poświęcenia tym bardziej, że większość, to oczekiwanie  na schłodzenie się składników.

Zdjęcie - Naan Berenji – perskie ryżowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(45-50 sztuk)

  • 3 szklanki mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka wody różanej
  • sezam, mak lub siekane pistacje po posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • 1 szklankę wody zagotuj z 1,5 szklanki cukru. Gotuj syrop kilka minut (edit: 27.05. aż zredukuje się do objętości 1 szklanki). Zdejmij z ognia i dodaj wodę różaną. Ostudź.
  • Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru pudru do białości.
  • Dodaj masło i zmiksuj dokładnie.
  • Nie przerywając ucierania dodaj olej i utrzyj dokładnie na puszystą masę.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z kardamonem i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.
  • Dodaj 1 szklankę chłodnego syropu cukrowego i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  • Przykryj folią i wstaw do lodówki na 6 godzin lub całą noc.
  • Ze schłodzonego ciasta formuj kulki o wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczaj.
  • Tępą stroną noża zaznacz kształt gwiazdki na każdym ciastku i oprósz sezamem (pistacjami lub makiem)
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut lub do chwili aż ciasteczka zaczną delikatnie się rumienić.
  • Pozwól przestygnąć ciastkom na blaszce przed przełożeniem na półmisek. Ciepłe są bardzo delikatne.

Smacznego!

Zdjęcie - Naan Berenji – perskie ryżowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naan Berenji – perskie ryżowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naan Berenji – perskie ryżowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów