Na turecką nutę- kusbasili pide

Na turecką nutę- kusbasili pide

Oto moja wariacja na temat klasycznego tureckiego dania. To świetne połączenie mięsa i duszonych warzyw. Do tej „pizzy” możesz dodać ser, mięso mielone, albo tak jak ja- pokrojone w małą kostkę. Danie bardzo sycące, pachnące obłędnie kuminem. Do tego szklanka zimnego napoju ayran i witamy na wakacjach!

Pyszny ayran można już kupić w naszych supermarketach, jednak łatwo go przyrządzić w domu. Wystarczy naturalny jogurt wymieszać z wodą (w proporcji 2:1 lub tak jak Wam smakuje) i przyprawić solą.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Na turecką nutę- kusbasili pide - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Na turecką nutę- kusbasili pide - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Na turecką nutę- kusbasili pide - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Na turecką nutę- kusbasili pide - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na turecką nutę- kusbasili pide

Agata, 22 marca 2011

Zdjęcie - Na turecką nutę- kusbasili pide - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto. Pozostaw w misce przykrytej folią spożywczą na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej drobno pokrojoną wołowinę, dorzuć pokrojone w kosteczkę papryki, bakłażana, selera oraz cebulę. Dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką. Duś kilka minut pod przykryciem. Wystudź.

Ciasto po wyrośnięciu podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na grubość ok. 3mm na kształt owalu. Na środek każdego placuszka nałóż 1/4 nadzienia, brzegi ciasta zakładając do środka (pozostawiając odsłoniętą część farszu). Placki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200 oC, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Kategorie przepisów