Na tapczanie leży... tort?

Na tapczanie leży... tort?

Bycie leniem zobowiązuje. Zawsze ma się coś ważnego do zrobienia... Zwłaszcza w tak pracowite dni, jak niedziela. Miłej pracy!

Zdjęcie - Na tapczanie leży... tort? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dobra ewentualnie możecie ZROBIĆ to.
Torcik makowy z musem daktylowym i czekoladowym ganache
Składniki
Biszkopt: 4 jaja Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki
Masa makowa: 150g maku niebieskiego 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru
Ganache czekoladowy: 200g ciemnej czekolady 100ml śmietanki kremówki 2 łyżki kakao
Mus daktylowy: 150g suszonych daktyli
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem (w proporcjach 1:2). Gotować 20 minut na niewielkim ogniu. Po zaparzeniu, mielić dwukrotnie (można użyć też blendera). Wymieszać z cukrem i miodem.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na puch, dodać cukier, nadal miksując intensywnie. Powoli dodawać po żółtku, zmniejszając obroty miksera. Na koniec powoli dosypywać mąkę. Wlać do formy i wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć, nie zostawiać w piekarniku, ponieważ grozi zbytnim wysuszeniem.
Daktyle wsypać do głębokiego naczynia i zalać szklanką wrzątku. Zostawić na 10 minut. Następnie zmiksować blenderem. Mus gotowy!
Do garnuszka wlać śmietankę i wymieszać z kakao. Dodać czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Odstawić do ostudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Pierwszy placek posmarować musem daktylowym. Następnie położyć warstwę maku, a na nią ganache czekoladowy. Przykryć drugim plackiem i powtórzyć to samo. Otuliłam bitą śmietaną z nieznaczną ilością suchego maku i sercami z czekolady plastycznej. Smacznego błogiego leniuchowania!

Kategorie przepisów