Na śniadanie : muffiny jajeczne!

Na śniadanie : muffiny jajeczne!

Przygotowanie muffin jajecznych jest bardzo proste! W dodatku możecie do nich wrzucić takie dodatki, na jakie akurat macie ochotę. Dobrze smakują na ciepło i na zimno, świetnie nadają się, żeby zabrać je w pudełku do pracy lub w podróż. Idealne na niebanalne śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

Zdjęcie - Na śniadanie : muffiny jajeczne! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Na śniadanie : muffiny jajeczne!Porcje

6

muffinKalorie

100

kcalSkładniki
  • 6 dużych jajek

  • 6 małych pieczarek

  • garść szpinaku

  • ½ czerwonej papryki

  • ½ małej cebuli

  • 3 łyżki sera feta

  • 2 łyżki oliwy

  • sól, pieprz

  • Dodatkowo :
  • masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie
  • Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Szpinak pozbawić łodyżek i niedbale posiekać. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, po 2 minutach dodać
    pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki
    przestaną być surowe a woda odparuje. Dodać paprykę i szpinak, dodać odrobinę soli i pieprzu, smażyć razem aż szpinak zacznie więdnąc. Wówczas ściągnąć z palnika, odstawić.
  • Jajka wbić do miski, dodać dużą szczyptę soli i pierzu, rozmącić widelcem. Kokilki wysmarować w środku masłem (używam foremek o średnicy 9 cm). Nałożyć do każdej foremki warzywa z patelni. Zalać rozmąconym jajkiem, na wierzch pokruszyć ser feta.
  • Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (muffiny powinny
    ładnie urosnąć, całe jajko musi być ścięte). Wyciągnąć, jeść bezpośrednio z
    foremki lub delikatnie wyciągnąć na talerz.

Kategorie przepisów