Na dobry początek roku

W tym Nowym Roku witam się z Wami pysznym sernikiem.
Po szaleństwach Sylwestrowej nocy miło jest znaleźć w swojej własnej lodówce coś tak dobrego. Wiem, wiem, są tacy, którzy zamiast ciasta szukają dziś czegoś zupełnie innego ... ;-)
Mam nadzieję, że miniona noc nie przyniosła jednak tego niemiłego uczucia w postaci kaca.
Za to była czasem szampańskiej zabawy w doborowym towarzystwie.
Niech taki też będzie ten Nowy Rok, pełen radości i szczęścia, wśród ludzi nam bliskich i życzliwych.
Sernik karmelowy z sosem toffi
składniki;
- 200 g ciasteczek korzennych
- 90 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 500 g twarogu śmietankowego
- 4 jajka

sos toffi
- 150 g cukru
- 150 ml śmietany
- 50 g masła
Wykonanie Ciasteczka miksujemy na piasek. Dodajemy do nich roztopione masła i mieszamy. Wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka dobrze dociskamy. Przygotowujemy sos toffi. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40-50 minut. Gotowy sernik do czasu podania przechowujemy w lodówce. Podajemy go z pozostałym sosem toffi.