Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider

Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider

Zdjęcie - Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Dziś przedstawiam przepis doskonałej brytyjskiej bestellerowej autorki Delii Smith, z jej książki „Delia’s Happy Christmas”. Rozpływający się w ustach, długo duszony w cydrze z warzywami królik, wcześniej natarty musztardą i zawinięty w boczek, dzięki czemu zachowuje swoją soczystość. Polecam na leniwy weekendowy obiad. Muszę się też przyznać, że robiłam królika pierwszy raz w życiu i efekt mnie zachwycił .Polecam!

Scroll down for recipe in English

Musztardowy królik duszony w cydrze

(4 porcje)

 

Składniki:

  • 4  kawałki królika o wadze około 600 g (ja dałam 4 udka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 225 g cebuli, z grubsza posiekanej w plastry
  • 2 średnie pory, umyte i pokrojone w plasterki
  • 175 g marchewek, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku, plus kilka całych gałązek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 liść laurowy
  • 275 ml wytrawnego cydru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej

 

 

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC.
  2. Natrzyj królika przygotowaną musztardą, dopraw solą i pieprzem, po czym owiń każdy kawałek plastrem boczku.
  3. W naczyniu do zapiekania (najlepiej żeliwnym) ułóż połowę cebuli, pora, marchewki i posiekanych ziół, a na nich połóż kawałki królika. Posyp zawartość naczynia czosnkiem, wyłóż resztę warzyw i ziół (wraz z całymi gałązkami tymianku) i dopraw solą i pieprzem.
  4. Następnie włóż liść laurowy, wlej cydr i ocet jabłkowy, przykryj szczelnie dobrze dopasowaną pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij naczynie i wyłóż królika na talerz, najlepiej za pomocą durszlakowej i odstaw w ciepłe miejsce.
  5. W miseczce dokładnie wymieszaj trzepaczką żółtka z mąką kukurydzianą, dodaj śmietanę i musztardę ziarnistą, po czym ponownie dokładnie wymieszaj.
  6. Umieść naczynie na kuchence i doprowadź do łagodnego wrzenia. Wlewaj powoli mieszankę śmietanową,cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje do ulubionej konsystencji. Dopraw jeżeli to konieczne.
  7. Podawaj królika z warzywami, polane sosem np. z ziemniakami i brokułami zapieczonymi pod mozzarellą.

 

Zdjęcie - Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 English version

Mustard rabbit braised in cider

(4 servings)

 

Ingredients:

  • 4 rabbit joints weighing about 600g
  • 1 tablespoon mustard
  • 4 rashers of smoked streaky bacon
  • 225 g onion, roughly sliced
  • 2 medium leeks, washed and sliced
  • 175 g carrots, cut into 4 cm pieces
  • 1 tablespoon thyme leaves, plus a few sprigs of thyme
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1 clove garlic, chopped
  • 1 bay leaf
  • 275 ml strong dry cider
  • 1 tablespoon cider vinegar
  • salt and pepper to taste
  • 2 egg yolks
  • 1 teaspoon cornflour
  • 150 ml double cream
  • 1 tablespoon grain mustard

 

 

Preparation:

  1. Preheat the oven to 140 oC.
  2. First spread the mustard over the rabbit joints, then season them and wrap a piece of bacon round each one.
  3. In a flameproof casserole arrange half the onions, leeks, carrots and chopped herbs, then place the rabbit joints on top. Sprinkle in the garlic, then arrange the rest of the vegetables and sprigs of thyme on top along with some seasoning.
  4. Add the bay leaf, pour in the cider and cider vinegar, cover with a tight-fittig lid and place the casserole in the oven for 3 hours. After that use a draining spoon to remove the rabbit joints and keep them warm.
  5. Whisk the egg yolks and cornflour together in a bowl till smooth, add the cream and grain mustard and whisk again.
  6. Place the casserole over direct heat and bring the juices up to a gentle simmer while you whisk in the cream mixture until the sauce has thickened.
  7. Serve the rabbit and vegetables with the sauce poured over.

Enjoy!

 

Zdjęcie - Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj boczek, cydr, Delia Smith, królik, mięso, musztarda, obiad, por, udka, zioła

Kategorie przepisów