Muszle nadziewane budyniem cytrynowym i owocami

Muszle nadziewane budyniem cytrynowym i owocami
Zdjęcie - MUSZLE NADZIEWANE BUDYNIEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem!

Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów.

Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków.

Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera!

Zdjęcie - MUSZLE NADZIEWANE BUDYNIEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 1 porcja )

* muszle makaronowe – ok. 10 szt

BUDYŃ:

* mleko – 1,5 szkl

* sok z cytryny – 4-łyżki

* cukier – 2 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka

* mąka pszenna – 1 płaska łyżka

* masło – 1 płaska łyżka

* skórka cytrynowa – 1 łyżka

* żółtko – 1 szt

DODATKOWO:

* owoce – borówki , brzoskwinie , ananas

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al dente.

BUDYŃ:

Do 0,5 szkl mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy.

Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy rozrobione mąki – gotujemy mieszając.

Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny.

CAŁOŚĆ:

Ugotowany makaron nadziewamy budyniem cytrynowym oraz owocami.

Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.

Świetnym dodajem jest gałka lodów waniliowych albo kleks bitej śmietany!

Pycha!

Przepis bierze udział w konkursie Alicji z bloga Wielki Apetyt :)

Kategorie przepisów