Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym

Najlepszy przepis na muszle faszerowane mięsem mielonym! Dodatek sosu beszamelowego do mięsa naprawdę robi robotę! Sprawia, że farsz jest cudownie kremowy i rozpływa się w ustach. Całości dopełnia sos pomidorowy i mozzarella. Rewelacyjne połącznie! Na pierwszy rzut oka danie może wydawać się dość pracochłonne, ale jego przygotowanie nie zajmuję więcej niż 50 minut plus czas zapiekania. Polecam!

3
Składniki30 muszli makaronowych
250 g mielonego mięsa wieprzowego
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa
- Sos pomidorowy :
2 puszki krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
oliwa
- Beszamel :
500 ml mleka
3 łyżki masła
4 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
- Dodatkowo :
mozzarella
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać mięso, przesmażyć, na koniec dodać ½ łyżeczki ostrej papryki, szczyptę soli i pieprzu. Odstawić.
- Sos pomidorowy : czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory, oregano, cukier, po szczypcie soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, na koniec posmakować i w razie potrzeby doprawić solą.
- Beszamel : na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. Wolnym strumieniem wlewać mleko jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką rózgową. Doprowadzić do zagotowania często mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, ułożyć na talerzu. Beszamel przelać do mięsa, wymieszać. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy. Każdą muszlę wypełnić nadzieniem z mięsa i ułożyć w naczyniu. Posypać serem. Piec w temperaturze 200 stopni na funkcji termoobiegu przez około 20 minut.