Muszle faszerowane kurkami i dynią

Muszle faszerowane kurkami i dynią

Muszle faszerowane kurkami i dynią to moja propozycja do akcji FARSZ NIEPODLEGŁOŚCI z okazji 11 listopada. O akcji więcej znajdziecie TU .

Dlaczego taki farsz ? Chciałam żeby był kwintesencją jesieni i udało się, bo taki jest.

Zdjęcie - Muszle faszerowane kurkami i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszle faszerowane kurkami i dynią

  • 1 opakowanie Muszli – Malma
  • 25 dkg kurek ( u mnie mrożone )
  • 25 dkg pieczonej dyni
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0, 30 l śmietany 30%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 dkg tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Muszle ugotować w osolonej wodzie, tak żeby było al dente. Po ugotowaniu każdą muszlę położyć oddzielnie, żeby się nie posklejały.

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, kurki pokroić w małe kawałeczki, ale nie za drobno tak żeby w farszu były wyczuwalne. Dynię obrać ze skórki i pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek, po chwili dorzucić kurki i podsmażać mieszając około 10 minut, dodać dynię i zalać całość śmietaną zamieszać, spróbować i doprawić.

Muszle faszerować farszem. Ułożyć jedną muszlę przy drugiej w formie do zapiekania i zapiec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez ok. 10 minut, potem posypać muszle serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

Zdjęcie - Muszle faszerowane kurkami i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podawać gorące.

Zdjęcie - Muszle faszerowane kurkami i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów