Musli z otrębami orkiszowymi

Musli z otrębami orkiszowymi
Po ostatnim domowym musli z kokosem i gorzką czekoladą pozostało tylko miłe wspomnienie. Przygotowałam nowy zapas, tym razem z orkiszowymi otrębami, amarantusem i orzechami. Smakują z mlekiem i jogurtem, sprawdzą się na śniadanie i na smaczną i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Śniadanie z domowym musli, da nam porządną dawkę pozytywnej energii na cały poranek. Śniadaniowe płatki przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu :-)

Zdjęcie - Musli z otrębami orkiszowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 180 g otrąb orkiszowych lekko zmielonych
  •  60 g nasion amarantusa
  • 100 g nasion słonecznika
  • 150 g posiekanych orzechów pekan
  • garść żurawiny
  • 200 g naturalnego miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
Wszystkie składniki suche, oprócz żurawiny, daję do miski i dokładnie mieszam. Miód i masło podgrzewam w rondelku. Płynny miód dodaję do składników suchych i całość dokładnie mieszam. Składniki powinny lekko się posklejać. Na blaszkę z wyposażenia piekarnika rozkładam papier do pieczenia i kładę masę z miodu, nasion i otrąb. Całość daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 20 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie mieszam musli, żeby równomiernie się opiekło. Gotowe musli zostawiam w otwartym piekarniku do przesuszenia. Studzę, dodaję żurawinę i przekładam do szczelnie zamkniętego pojemnika. Płatki smakują z ciepłym mlekiem na śniadanie i z jogurtem na deser, lub na zdrową przekąskę…..chrup….:)

Zdjęcie - Musli z otrębami orkiszowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów