Mus z zielonej herbaty z owocami

To moje drugie podejście do tego deseru. Za pierwszym razem nie zachwycił mnie, wydawał mi się zbyt mdły i niemiłosiernie słodki. Jednak po dodaniu owoców zmieniłam zdanie. Jaśminowo-imbirowy aromat herbaty świetnie pasuje do pomarańczy i winogron, które sprawiły, że deser stał się bardziej orzeźwiający. W efekcie powstał niebanalny deser o intrygującym smaku. Polecam fanom herbaty :)
Przepis znalazłam na tej stronie i nieco go zmodyfikowałam (m.in. zmniejszyłam ilość cukru).

MUS Z ZIELONEJ HERBATY Z OWOCAMI
(na 4 porcje)
6 łyżeczek zielonej liściastej herbaty (u mnie jaśminowa),
250 ml mleka,
350 ml śmietany kremówki,
4 łyżki cukru (lub więcej),
2 plasterki świeżego imbiru,
3 czubate łyżeczki żelatyny,
1 pomarańcza,
mała kiść winogron,
cienko pokrojona smażona w cukrze skórka pomarańczy,
listki mięty
Mleko, śmietankę, cukier, plastry imbiru i liście herbaty podgrzać, aż płyn będzie gorący, a cukier się rozpuści. Odstawić na 10 minut, po czym przecedzić przez sitko. Spróbować i w razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie przełożyć do rondelka ze śmietanką i wymieszać, aż się rozpuści.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, usunąć błonki. Przełożyć do salaterek i zalać kremem herbacianym. Odstawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem przybrać winogronami, skórką pomarańczową i listkami mięty.
Przepis znalazłam na tej stronie i nieco go zmodyfikowałam (m.in. zmniejszyłam ilość cukru).

MUS Z ZIELONEJ HERBATY Z OWOCAMI
(na 4 porcje)
6 łyżeczek zielonej liściastej herbaty (u mnie jaśminowa),
250 ml mleka,
350 ml śmietany kremówki,
4 łyżki cukru (lub więcej),
2 plasterki świeżego imbiru,
3 czubate łyżeczki żelatyny,
1 pomarańcza,
mała kiść winogron,
cienko pokrojona smażona w cukrze skórka pomarańczy,
listki mięty
Mleko, śmietankę, cukier, plastry imbiru i liście herbaty podgrzać, aż płyn będzie gorący, a cukier się rozpuści. Odstawić na 10 minut, po czym przecedzić przez sitko. Spróbować i w razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie przełożyć do rondelka ze śmietanką i wymieszać, aż się rozpuści.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, usunąć błonki. Przełożyć do salaterek i zalać kremem herbacianym. Odstawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem przybrać winogronami, skórką pomarańczową i listkami mięty.
