Mus twarożkowo-limonkowy

Mus twarożkowo-limonkowy

Przepis na ten deser znalazłam w książce "Jeść, aby schudnąć" Michela Montignaca i właściwie deser przeznaczony jest dla osób na diecie Montignac. Jeśli jednak zastąpimy fruktozę zwykłym cukrem, a zamiast chudego twarogu użyjemy półtłustego lub serka mascarpone, wyjdzie z tego "normalny" deser. Może nie jest zbyt odpowiedni na obecne mrozy, ale miałam ochotę na coś lekkiego, o orzeźwiającym smaku.

Składniki:

300 g twarożku o zawartości 0% tłuszczu

2 jajka

3 łyżki fruktozy

sok z 2 limonek 

opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty

Jajka umyj, sparz, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z fruktozą na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawaj twarożek, cały czas miksując. Dolej sok z limonek, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, ostrożnie dodaj do masy, dobrze wymieszaj. Masę przełóż do pucharków i wstaw na jakiś czas do lodówki.

Zdjęcie - Mus twarożkowo-limonkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów