Mus jogurtowo-truskawkowy

Lipiec trwa w najlepsze, każdego dnia więc, z drżeniem serca kupuję truskawki, bojąc się że to już ostania porcja w tym roku. Sezon na nie niestety jest krótki. Zbyt krótki!
Tym razem przygotowałam z nich super szybki rodzaju musu czy pianki, na bazie jogurtu greckiego. Żeby było trochę lżej, użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu (tylko 3%). A do tego duuużo owoców!
Mus jogurtowo-truskawkowy
- truskawki - zmiksowane, 1 szklanka + 1/3 szklanki
- jogurt grecki - 3/4 szklanki
- cukier - do smaku
- żelatyna - 2 listki
Truskawki zmiksuj na gładkie puree, odlej 1/3 szklanki.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Szklankę musu podgrzej, rozpuść w niej żelatynę. Ostudź, a następnie zmiksuj z jogurtem. Dosłodź do smaku. Mus przelej do szklaneczek i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Pozostałe truskawki przetrzyj przez sito i ewentualnie dopraw do smaku cukrem. Polej nimi wierzch musu. Podawaj schłodzone.