Mus jogurtowo-cytrynowy z truskawkami.
Chodziłam wokół kuchni i zastanawiałam się na co mam ochotę. Znalazłam cytryny, znalazłam truskawki i kubek jogurtu. Mogło być ciasto jogurtowe, ale to już było, więc powstał mus.
A jako, że truskawki kochają cytryny niemal tak samo jak ja truskawki, to musiało wyjść pysznie.
Smacznie puszysty mus cytrynowy, lekki jak puch, przyjazny podniebieniu i biodrom.
Deser idealny!
Na dodatek prosty, szybki do przygotowania i nie wymagający wielu skomplikowanych składników.
Składniki:
(4 porcje)
- 330ml jogurtu naturalnego
- 2 białka z dużych jaj
- 1/4 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny ok 15ml
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- ok 300g truskawek
- 1 łyżka cukru aromatyzowanego wanilią
Przygotowanie krok po kroku:
- Na sito lub durszlak wyłożyłam gazę lub kawałek tetry i wylałam jogurt. Odstawiłam na 2 godziny do odsączenia. Dzięki temu zabiegowi mus będzie gęsty i delikatny.
- Nad kąpielą wodną ustawiłam miskę z 2 białkami. Dodałam szczyptę soli i ubijałam mikserem aż zaczną gęstnieć. Następnie stopniowo dodałam cukier i ubijałam nad parą aż piana była gęsta i lśniąca. Zajęło to ok 5 minut. Zdjęłam miskę znad garnka i jeszcze chwile ubijałam aż przestygła.
- Do drugiej miski przełożyłam odsączony jogurt, sok z cytryny i otartą skórkę i zmiksowałam razem.
- Do jogurtu dodałam 1/3 piany i delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam resztę i bardzo ostrożnie połączyłam łopatką.
- Mus przełożyłam do pucharków/szklanek do połowy wysokości i wstawiłam do lodówki na ok 2-3 godziny. Nie polecam dłuższego schładzania, gdyż jogurt może się zacząć rozwarstwiać.
- Na 15 minut przed podaniem pokroiłam truskawki i wymieszałam z cukrem waniliowym. Odstawiłam aż puszczą sok.
- Na warstwę musu wyłożyłam truskawki.
Smacznego!