Murzynek z powidłami

Murzynek z powidłami

Jeden z najpyszniejszych murzynków, wilgotny i miękki dzięki zawartości powideł. Oblany polewą kakaową, która stanowi idealne błyszczące wykończenie. Bardzo polecam na każdy dzień i dla każdego. 

Moje ciasto dodaję do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka.

Źródło przepisu: blog Z cukrem pudrem (robiłam z 1,5 porcji, podaję z moimi zmianami), przepis na polewę z blogu Moje Wypieki

Zdjęcie - Murzynek z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*200 g masła

*4 jajka

*3 szklanki mąki pszennej 

*7 łyżek powideł śliwkowych

*1 i pół szklanki cukru

*1 i pół łyżeczki sody

*1 i pół szklanki mleka

*7 kopiastych łyżeczek ciemnego  kakao

 

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem,mieszając cały czas. Wyłączyć i schłodzić. 

Do przestudzonej masy stopniowo dodawać: powidła oraz mąkę wymieszaną z sodą, żółtka. Wszystko zmiksować do połączenia składników. 

Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. 

Formę prostokątną 35x25 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną, wlać ciasto i  piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C, do suchego patyczka. Wystudzić. 

 

Zawsze błyszcząca polewa kakaowa: 

*4 łyżki cukru
*2 łyżki kwaśnej śmietany
*3 łyżki kakao
*60 g masła
*1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Murzynek z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Murzynek z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Murzynek z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów