Murzynek z dżemem porzeczkowym

Dzisiaj przepis na proste ciasto, które może przygotować każdy. Mowa o klasycznym murzynku z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Jest mocno czekoladowy i lekko kwaskowy za sprawą dżemu. Pieczony przez nasze babcie i mamy przywodzi wspomnienie smaku dzieciństwa. Ja dodatkowo mam do niego jeszcze większy sentyment, bo jest to pierwsze ciasto, jakie sama upiekłam :).

300 g mąki pszennej
200 g masła
175 g cukru
5 łyżek kakao
200 ml mleka
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200 g dżemu z czarnej porzeczki
- Polewa czekoladowa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
6 łyżek kremówki
- Jajka i dżem powinny być w temperaturze pokojowej.
- W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i mleko, na małym ogniu ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z palnika, odstawić do wystudzenia.
- Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i sodę, krótko zmiksować. Miksując na małych obrotach stopniowo dodawać mąkę, po 2-3 łyżki jednorazowo. Na koniec dodać dżem, wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do keksówki (30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
- Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę : czekoladę pokroić na małe kawałki. W niedużym garnuszku podgrzać kremówkę (nie doprowadzać jej do zagotowania). Ściągnąć i wrzucić czekoladę, energicznie wymieszać aż powstanie gładka masa. Polać ciasto i pozostawić do stężenia.