Murzynek z bitą śmietaną

Zdjęcie - Murzynek z bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam do wypróbowania przepisu na murzynka z bitą śmietaną. Ciasto jest pyszne, puszyste, palce lizać. Skorzystałam z przepisu Oli 83 - link tutaj, pozdrawiam.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 4  jajka
  • 4 łyżki dżemu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (25 dag)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 litr śmietany kremówki (30 %)
  • 4 śmietan - fixy
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder (10 dag)
  • sok z połowy cytryny
  • ciepła woda
  • płatki migdałowe

Żółtka ubić z pół szklanki cukru na kogel - mogel, dodać miękką margarynę, kakao i dżem, wszystko zmiksować na gładką masę. Mleko lekko podgrzać, wlać do ciasta zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąką wraz z sodą oraz ubitą na sztywno pianą z resztą cukru, wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.

Ubić śmietanę z cukrem wanilinowym i śmietan-fixami na sztywno. Przełożyć ciasto bitą śmietaną, na wierzch przygotować lukier. Do cukru pudru dodać ciepłą wodę, tak aby powstała w miarę płynna masa. Dodać sok z połowy cytryny, wszystko utrzeć drewnianą pałką na gładką masę. Polać murzynka lukrem, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki lub zimnego pomieszczenia, aby stężało.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

10

Kremówki "Irish Cream"

efrank efrank
mniamniam

Dyniowe whoopie pies

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Dyniowe batoniki owsiane z cze…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Dyniowe babeczki

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Sałatka z pieczoną dynią

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Piernik ze śliwkami

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Mango-Apfel Strudel z ciasta f…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Brownie z masłem orzechowym i…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik pistacjowy z białą czek…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

„La Sbrisoletta” – włoska szar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Brownie podwójnie dyniowe

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory