Multiwarzywna caponata

Multiwarzywna caponata

Mam sporą słabość do caponaty, pewnie przez to dość nietypowe połączenie wytrawnych warzyw ze słodkimi rodzynkami. Sekretem tego dania jest odpowiednie doprawienie, znalezienie równowagi między wspomnianą słodyczą, a dodatkiem octu balsamicznego.

Zdjęcie - Multiwarzywna caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Multiwarzywna caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Caponatę w oryginale przygotowuje się tylko z bakłażanów, jednak wczesna jesień i mnogość dostępnych w tym czasie warzyw aż prosi się, aby poszerzyć repertuar o cukinię oraz paprykę.

Zdjęcie - Multiwarzywna caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Multiwarzywna caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I tak właśnie powstała moja multiwarzywna caponata, z chrupiącymi orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Idealne danie na jesień, u mnie w zestawie ze złotym ryżem (gotowanym z dodatkiem szafranu).

Zdjęcie - Multiwarzywna caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Multiwarzywna caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Multiwarzywna caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj kolejno pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażany i cukinię. Każdą grupę warzyw smaż ok. 3 minuty przed dodaniem kolejnych.

Do garnka wsyp rodzynki i orzechy, zalej passatą pomidorową. Duś do miękkości warzyw, ok. 15 minut. Dolej ocet, gotuj bez pokrywki kilka minut, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku.

Kategorie przepisów