Mule w sosie maślano-cytrynowym

Idealna przystawka: mule w maślano-cytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Obrane mrożone mule można kupić aktualnie w Lidlu :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 4 porcje: 270 g obranych mrożonych muli
100 g masła
1 średnia cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek mleka kokosowego
1 posiekana papryczka chilli (opcjonalnie)
1 pęczek natki pietruszki
świeża bagietka do podania
sól, świeżo mielony pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Mule rozmrażamy. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i dusimy przez 10 minut, aż cebulka zmięknie. Zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy 3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień, wrzucamy mule i pół posiekanego pęczka pietruszki. Dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Przekładamy na talerze, dekorujemy resztą pietruszki i posiekaną papryczką chilli (opcjonalnie). Podajemy z chrupiącą bagietką. Smacznego! :)



Składniki na 4 porcje: 270 g obranych mrożonych muli
100 g masła
1 średnia cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek mleka kokosowego
1 posiekana papryczka chilli (opcjonalnie)
1 pęczek natki pietruszki
świeża bagietka do podania
sól, świeżo mielony pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Mule rozmrażamy. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i dusimy przez 10 minut, aż cebulka zmięknie. Zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy 3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień, wrzucamy mule i pół posiekanego pęczka pietruszki. Dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Przekładamy na talerze, dekorujemy resztą pietruszki i posiekaną papryczką chilli (opcjonalnie). Podajemy z chrupiącą bagietką. Smacznego! :)

