Mule w piwie

Mule w piwie

Ostatnio owoce morza dość często goszczą na naszych talerzach. Nie tylko dlatego, że są wyjątkowo smaczne, ale i bardzo szybkie w przygotowaniu, co w okresie wakacyjnego lenistwa jest dla mnie bardzo ważne!

Zdjęcie - Mule w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem nieco zmieniłam klasyczny przepis i zamiast białego wina, do ugotowania małży, użyłam piwa.

Zdjęcie - Mule w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten zestaw sprawdza się doskonale, danie nabiera ciekawego, wytrawnego posmaku, na pewno warte jest wypróbowania!

Zdjęcie - Mule w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mule w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mule w piwie

Agata, 11 sierpnia 2014

Zdjęcie - Mule w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W rondlu rozgrzej oliwę i łyżkę masła, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek, zalej piwem. Gotuj 2 minuty.

Dodaj świeże mule (z oczyszczonymi skorupkami, tylko te szczelnie zamknięte!). Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut, aż skorupki się otworzą. Wyłącz gaz, dodaj masło, posiekaną natkę i wymieszaj całość.

Wyrzuć mule, które się nie otworzyły. Pozostałe podawaj od razu, w towarzystwie bagietki.

Kategorie przepisów