Muffiny żurawinowo-pomarańczowe

Muffiny  żurawinowo-pomarańczowe

 Zdjęcie - Muffiny  zurawinowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny  zurawinowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny  zurawinowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250 g suszonej żurawiny

315 g mąki pszennej

150 g drobnego cukru - w oryginalnym przepisie jest 200 g, ale to zdecydowanie za dużo

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

skórka starta z jednej pomarańczy

ok. 250 ml soku z pomarańczy

1 jajko

60 ml oleju bez smaku

Wszystkie suche składniki wymieszałam w dużej misce. Dodałam żurawinę. Wymieszałam, tak by owoce były pokryte mąką. Następnie dodałam lekko roztrzepane jajko, olej i sok z pomarańczy. Wymieszałam, ale nie za dokładnie i przełożyła masę do foremek na muffiny.

Wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekłam 25 minut.

Muffiny wyszły genialnie pomarańczowe i wilgotne. Pycha.

Przepis znaleziony w internecie.

Kategorie przepisów