Muffiny ze szparagami, szynką parmeńską i oliwkami

Muffiny ze szparagami, szynką parmeńską i oliwkami
Wytrawne muffiny. Idealne na piknik, super na wycieczkę, rewelacyjne na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Porcja 12 sztuk zniknęła błyskawicznie.
Muffiny ze szparagami, szynka parmeńską i oliwkami
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • tymianek
  • tarty ser grana padano ok 0,5 szklanki
  • 3-4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
  • garść czarnych oliwek
  • 4-5 zielonych szparagów
Zdjęcie - muffiny ze szparagami, szynką parmeńską i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W misce wymieszać mąkę, cukier proszek do pieczenia i sól. Do szklanki wlać olej, następnie wbić jajko i dopełnić mlekiem. Zawartość szklanki wlać do składników sypkich i wymieszać. Mają zostać grudki. Dorzucić starty drobno ser, pokrojoną w kawałki szynkę, pokrojone w plasterki oliwki i pokrojone szparagi. Wymieszać, przełożyć do foremek i piec 18-20 minut w 190-200 stopniach. Pyszne na ciepło i na zimno.

Kategorie przepisów