Muffiny ze szparagami, szynką parmeńską i oliwkami

Wytrawne muffiny. Idealne na piknik, super na wycieczkę, rewelacyjne na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Porcja 12 sztuk zniknęła błyskawicznie.
Muffiny ze szparagami, szynka parmeńską i oliwkami
W misce wymieszać mąkę, cukier proszek do pieczenia i sól. Do szklanki
wlać olej, następnie wbić jajko i dopełnić mlekiem. Zawartość szklanki
wlać do składników sypkich i wymieszać. Mają zostać grudki. Dorzucić starty drobno ser, pokrojoną w kawałki szynkę, pokrojone w plasterki oliwki i pokrojone szparagi. Wymieszać, przełożyć do foremek i piec 18-20 minut w 190-200 stopniach. Pyszne na ciepło i na zimno.
Muffiny ze szparagami, szynka parmeńską i oliwkami
- 1,5 szklanki mąki
- 0,25 szklanki cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- tymianek
- tarty ser grana padano ok 0,5 szklanki
- 3-4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
- garść czarnych oliwek
- 4-5 zielonych szparagów
