Muffiny ze śliwkami (i oliwą)

To babeczki z typowo włoskimi koneksjami, jest w nich i oliwa, i ricotta, dzięki czemu są niezwykle delikatne i wilgotne.
Jako dodatek wybrałam cząstki śliwek, ale możecie jednak użyć innych ulubionych owoców.
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 14 babeczek. Możecie je jednak całe ciasto umieścić w dużej foremce i z powodzeniem upiec (przez ok. 45 minut) jedno, klasyczne ciasto z owocami.

- ricotta - 1 szklanka
- oliwa - 1/3 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 2 szt
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- soda - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- naturala esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- śliwki - ok. 5 dużych sztuk
- gruby cukier (duże kryształy) - do ozdoby, ok. 2 łyżki
Zmiksuj ricottę z oliwą i cukrem. Ciągle mieszając dodawaj po 1 jajku oraz esencję waniliową.
Połącz suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodaj do ciasta, krótko wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremek do muffinek wyłożonych papierowymi papilotkami do ok. 2/3 ich wysokości. Na wierzchu ułóż cząstki śliwek i oprósz grubym cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz przez 25 minut, do zarumieniania wierzchu.